RotaChrom

Kromatográfiás frakcionáló gép vezérlés tervezés

RotaChrom Technológiai Zrt. megalkotta a világ első ipari méretű CPC berendezését. A tervezés során a Measure-Tech Kft. feladata volt a gép villamos vezérlésének megtervezése úgy, hogy a berendezés az ATEX direktíváknak megfelelően, robbanás veszélyes (EX) környezetben tudjon biztonságosan üzemelni. A berendezés az USA-ban került értékesítésre, a gép elemeit és a helyszíni beüzemelést is az amerikai UL szabványnak megfelelően kellett végezni.
Case study

Kihívás

Az alapvető villamos berendezéseket érintő szabványokon felül, két másik fontos szabványt is szem előtt kellett tartani a gép tervezésénél:

  1. Az egyik az amerikai UL szabványoknak való megfelelés
  2. A másik az az, hogy a gép biztonságosan tudjon működni a robbanás veszélyes térben.

A berendezést működtető vezérlő szekrényt a robbanás veszélyes (EX) zónán kívül lehetett csak elhelyezni, de a szekrény belső kialakításánál továbbra is ki kellett alakítani egy alacsony energia szintű részt, ezzel biztosítva a gyújtószikra mentes leválasztási módot.

Megoldás

A koncepció az lett, hogy a vezérlő szekrényre törzskábeleken, ipari EX-es csatlakozókon keresztül csatlakoztak a berendezés többi egységei (skid-ek). A gép vezérlését egy érintőképernyős kijelzőn lehet indítani, illetve a PLC program lehetőséget ad különböző előre betöltött és felparaméterezett programok futtatására is.

No items found.

Összefoglaló