Pénzjegynyomda Zrt.

PLC vezérlés korszerűsítés

Az automatizált folyamatokat a galván üzemben egy régi, egyedi fejelsztésű PLC hajtotta végre. A régi PLC meghibásodása esetén a teljes galvanizáló üzemrész kiesik a gyártásból, ezzel több millió forint kiesést okozva a nyomdának. Egy meghibásodás miatti teljes leállást megelőztünk egy korszerű PLC beépítésével, ami nem csak üzembiztosabbá tette a rendszert, de utat nyitott új, hatékonyságnövelő technológiák bevezetéséhez is.
Case study

Kihívás

Az 1997-ben kialakított berendezés alapját egy olyan PLC biztosította, ami kereskedelmi forgalomban már nem kapható, esetleges meghibásodása esetén az eszköz cseréje nem biztosított. A mai gyártók palettáján elérhető típusok nem kompatibilisek a régi PLC-vel.

Kihívást jelentett még, hogy a rendszert futtató PLC programot újra kellett írni, ami a teljes berendezés áttanulmányozását és megértését igényelte.

A régi villamos tervrajzok hiányosak voltak, és az évek során beiktatott átalakításokat nem tartalmazták. A módosítások rögzítésének hiánya miatt a hibakeresés és javítás nem volt biztosított, a meglévő vezérlőszekrény dokumentációját újra kellett rajzolni és kiegészíteni az összes berendezéshez kapcsolódó villamos eszközzel.

A projekt megvalósítására 2 hét állt rendelkezésünkre, ami azt jelentette, hogy ez idő alatt kellett az összes kábelt feliratozni és kikötni a PLC-ből, majd az új PLC-t felszerelni és visszakötni a vezetékeket. Ezt követően az egész rendszert le kellett tesztelni, hogy az üzem indulásakor minden hibátlanul működjön.

Megoldás

A projekt során a rendszer felmérésre szántuk a legtöbb időt, hogy megértsük a berendezés működését. Az összes eszköz (motor, pumpa, szintmérő, szelep és egyéb szenzorok) kaptak jelölőt, a vezérlőszekrényben a vezetékeket és kábeleket beazonosítottuk és dokumentáltuk.

A felmérést követte a villamos terv elkészítése, ami tartalmazta az összes vezérlésben résztvevő eszközt és az új PLC-t is. Az új rajzot nem csak PDF formában, de szerkeszthető elektronikus formában is átadtuk, így a kis módosításokat a Pénzjegynyomda, saját embereivel is tudják rögzíteni.

No items found.

Összefoglaló

Összességében egy olyan rendszert raktunk össze, ami megtartotta a régen kialakított jól átgondolt elemeket, kiegészítve egy mai kornak megfelelő megbízható PLC-vel.

Ezzel növeltük az üzembiztos működést, valamint biztosítottunk egy teljes részletes villamos rajzot, ami megkönnyíti az esetleges hibakeresést. A galván üzem automatizált rendszerét